Gastouder Sharona

Samen spelen, knutselen, buiten spelen en plezier maken.

Pedagogisch werkplan

Gastouder Sharona stelt zich als doel om kinderen opvang te bieden waarin zij de mogelijkheid krijgen om zich te ontwikkelen tot een zelfstandig en evenwichtig mens. De Wet Kinderopvang bepaalt dat gastouderopvang moet bijdragen aan een goede en gezonde ontwikkeling van het kind in een veilige en gezonde omgeving.

Om dit te bereiken is mijn werkwijze gebaseerd op de vier opvoedingsdoelen van Professor Marianne Riksen-Walraven. Zij was de eerste hoogleraar in de kinderopvang in Nederland aan de Universiteit van Amsterdam.

De 4 pedagogische doelen:
1. Emotionele veiligheid voor het kind bieden
2. Persoonlijke kwaliteiten bevorderen
3. Sociale kwaliteiten bevorderen
4. Normen en waarden overbrengen

1. Emotionele veiligheid voor het kind bieden

De basis van mijn opvang ligt bij een veilige en vertrouwde omgeving creëren voor een kind. Zonder deze basis kan een kind zich niet ontwikkelen. Daarom wordt er gezorgd voor een sfeer van veiligheid en vertrouwen. Pas dan kan een kind vol zelfvertrouwen de omgeving gaan ontdekken. Doordat de opvang plaats vind in een huiselijke sfeer, zal het niet veel verschillen met thuis. Doordat de groepsgrote klein is (max. 5 kinderen), is er veel persoonlijke aandacht, waardoor er vaak ruimte is voor een 1 op 1 moment. Ik werk zo veel mogelijk met een vast dagritme, duidelijke grenzen en herhaalde gewoontes. Dit geeft de kinderen een houvast.

Bij Gastouder Sharona is er voor de start van de opvang een moment mogelijk om te wennen (kosteloos). Mocht er meer tijd nodig zijn is dit ook mogelijk (betaald). Tijdens het overdracht moment is er altijd ruimte om te kletsen en goed afscheid te nemen van elkaar.

2. Persoonlijke kwaliteiten bevorderen

Een kind ontwikkeld zich op zijn/haar eigen tempo. Ik probeer daar tijdens de opvang in te ondersteunen en in te spelen waar nodig. Ik stimuleer kinderen dingen zelf te laten doen en ik ben erg van het gegeven ‘van proberen kun je leren’ en lukt het niet, dan de volgende keer misschien.
Ik bied verschillende spel materialen aan waaruit kinderen zelf kunnen kiezen tijdens vrij spel. Zo kunnen ze hun eigen fantasie prikkelen en ontwikkelen. Ook worden er activiteiten aangeboden op ontwikkelingsniveau. Denk hierbij aan een spel, een knutselwerkje of een verhaaltje. Elke maand word het speelgoed gewisseld. Zo blijft het uitdagend. Denk hier bij aan duplo, treinbaan, blokken, spelletjes, puzzels, knutselmateriaal, boekjes etc.

3. Sociale kwaliteiten bevorderen

Het is van groot belang voor de toekomst van een kind om goed sociaal gedrag aan te leren. De omgang met leeftijdsgenootjes is een belangrijke manier om deze sociale competenties te oefen en te ontwikkelen. Kinderen leren om met elkaar te spelen, maar ook hun eigen grenzen aan te geven als ze dit niet willen. En beide is helemaal oké. Er is voldoende ruimte om je even terug te trekken. We praten en luisteren met/naar elkaar als er wat gezegd of verteld wordt. Tijdens een conflict tussen kinderen probeer ik eerst af te wachten en te observeren of ze het zelf op kunnen lossen, lukt dit niet? Dan neem in de ondersteunende rol op me en probeer is ze te leren hoe het opgelost kan worden. Ook leren we te kijken naar elkaar, ongeacht de leeftijd.

Daarnaast wordt er niet alleen aandacht besteed aan de band tussen kinderen onderling, maar ook aan de band tussen kinderen en de gastouder. Hechten is een belangrijk onderdeel van de sociale competentie.

4. Normen en waarden overbrengen

Ik als gastouder speel een actieve rol in het aanleren van normen en waarden. Ik moedig zelfstandigheid, respect voor elkaar, eerlijkheid en beleefdheid aan. Zo begroeten we elkaar bij binnenkomst, spreken we elkaar aan op basis van gelijkwaardigheid, helpen we elkaar waar nodig, zijn we eerlijk naar elkaar, leren we samen spelen/samen delen en gaan we respectvol met elkaar om. Zo zal ik ongewenst gedrag op een positieve wijze ombuigen naar gewenst gedrag, en benader ik het kind op een positieve manier. Door duidelijke regels en grenzen weet een ieder waar hij/zij aan toe is.